БЕ-ДА Експрес

Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies)  се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.   

Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

  • За техничко функционирање на веб страницата;
  • За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
  • За да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;
  • За да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.

Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата на АЗЛП сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.

Приватна полиса

Групациите и компаниите се задолжени да ги заштитат вашите лични податоци. Лични податоци се сите податоци што можат директно или индиректно да ве индентификуваат како поединец, на пример, вашите договорни податоци, како што е вашето име и презиме, поштенска или е-маил адреса, телефонски број или доколку сте во работен однос вашиот персонален број или податоци од вашето работно досие. Доколку вашите податоци се собрани во рамките на GDPR, односно сте европски клиент или вработен, секоја компанија мора да ги почитува следните основни принципи:

  • Вашите лични податоци се обработуваат само во случај да постои правна основа за тоа. Оваа правна основа може да произлезе од закон, договор или ваша претходна експресна согласност, доколку потребна е обработка на вашите лични податоци.
  • Групните компании можат да обработуваат само такви лични податоци, потребни во однос на видот за исполнување на овластени цели. Овие податоци мора да бидат релевантни и соодветни.
  • Во принцип, ќе бидете информирани за конкретната цел на обработката на податоците во прашање и на контролорот, како единица одговорна за овие активности, доколку не постојат посебни исклучови во врска со должноста за информирање, на пр. Веќе сте биле информирани преку друг канал или податоците се веќе јавно достапни. 
  • Информациите се достапни во оваа приватна полиса на нашата веб страница или во рамките на рекламација и правила на користење.
  • За заштита на вашите податоци се преземаат сите технички и организациски мерки за да се обезбедат вашите лични податоци од неовластена употреба и објавување, што значи дека нивната безбедност и сигурност е гарантирана.